Adio carburanti scumpi in Romania. Apare comparatorul de preturi la carburanti.

In luna Mai a anului 2017, conform raportului Comisiei Europene, pretul carburantilor comercializati in Romania se situa deasupra mediei europene desi taxele aplicate acestora erau printre cele mai mici din Uniunea Europeana. Astfel, in Romania, pretul motorinei, fara taxe era de 499 EUR/1.000L, iar al benzinei de 512 EUR/1.000L, in timp ce media europeana la motorina era de 486 EUR/1.000L iar la benzina 497 EUR/1.000L.

Ca masura corectiva in vederea reducerii preturilor, inca de atunci, s-a luat in calcul infiintarea unui monitor al preturilor la carburanti.

In perioada Septembrie-Octombrie a acestui an, desi acciza la carburanti a crescut in doua randuri cu cate 16 bani/l (pret fara TVA), pretul final al acestora a suferit o crestere de doar la 28 bani/l la benzina si 40 bani/l la motorina (efectul cumulat in pret era de 38,08 bani/l), fapt ce demonstreaza impactul consumului in autoreglarea pretului de vanzare la pompa.

In consecinta Guvernul a aprobat zilele trecute un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, sub forma unei aplicatii care va contine lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate.

Urmând exemplul Autorităţii de Concurenţă din Germania, Consiliul Concurenţei va pemite accesul la baza de date, în anumite condiţii, astfel încât consumatorii să aibă acces la datele oferite de aplicatie.

 

Sursa: http://www.consiliulconcurentei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: