In Spania lipsa de personal afecteaza grav activitatea firmelor de transport

Cand vine vorba despre numarul de soferi de camion, multe tari europene duc lipsa de oameni. Iata ca si in Spania lipsa de personal afecteaza grav activitatea firmelor de transport. Spania se confrunta cu lipsa semnificativa de soferi de camion. Acest lucru conduce la urmatoarea intrebare. Chiar nu exista soferi de camion in tara sau oferta de munca nu ii atrage?

Statisticile arata ca un numar de peste 13.000 de camioane nu sunt folosite si zac in parcari. In tot acest timp 22.000 de persoane posesoare de permis categoriile C+E figureaza in registre ca someri.

DGT alias Directia Generala a Traficului Rutier din Spania a raportat pe anul 2017 un numar de 253.000 de soferi detinatori de permis de conducere categoriile C si C+E. Tot cifrele oferite de statistici ne pun pe ganduri: 32.000 au varsta aproape de pensionare, adica peste 60 ani, 40.000 au varsta intre 55 si 59 ani, iar 42.000 au varsta intre 50 si 54 ani, ceea ce ne arata ca aproximativ 70% dintre soferi au o varsta de peste 50 ani. Concluzia acestor statistici nu este deloc incurajatoare pentru industria de transport. E nevoie acuta de oameni cu putere de munca disponibili pe termen lung.

Nici cadrul legislativ din  transport nu este din cel mai permisiv, insasi presedintele Comitetului National pentru Transportul Rutier recunoaste acest lucru. Insa problema cea mai mare a industriei ramane lipsa semnificativa a soferilor de camioane. Motivele pentru care tinerii nu sunt atrasi de aceasta industrie sunt salariile scazute si riscurile care vin la pachet cu meseria de sofer pe camion. Cei mai multi dintre oamenii care vin la interviu pentru un astfel de post sunt interesati in primul rand de conditiile de munca si apoi de remuneratie. Cine nu ar dori sa isi petreaca noptile acasa si nu in camion pe drumuri straine?

Lipsa de personal afecteaza activitatea firmelor care sunt nevoite sa refuze comenzi de transport sau sa le realizeze cu intarzieri. Solutia este sa faca profesia atractiva. Atragerea tinerilor in obtinerea calificarilor necesare. Pana cand tinerii tarii vor fi interesati de aceasta profesie, angajatorii spanioli aduc soferi din strainatate. Principala problema o reprezinta limba spaniola, care, multora le este straina. Pentru a avea soferi vorbitori de limba spaniola, angajatorii apeleaza la forta de munca disponibila in Argentina sau Venezuela. Aceste tari au o situatie economica dificila dar au soferi care sunt vorbitori nativi de limba spaniola. Chiar daca ambele state vor avea de castigat, pe termen scurt Spania va suporta unele pirderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: